Pozitivní příběhy koronavirové epidemie

04. 08. 2020V uplynulých měsících zažila naše země největší krizi v novodobých dějinách. Téměř ze dne na den jsme byli nuceni změnit náš způsob života. Nemohli jsme se vidět se svými nejbližšími a asi každý z nás se v nějakou chvíli bál o svoje zdraví. Přesto se však v této době našla spousta lidí a institucí, kteří tuto krizi zvládli a udělali i něco navíc. Vybral jsem několik příkladů, ale poděkování jde všem aktivním a odpovědným občanům.

Česká televize

Česká televize opět ukázala nepostradatelnost veřejnoprávních médií v naší společnosti. ČT24 odvedla obdivuhodnou práci při pokrývání koronakrize a informování občanů. Skvělý nápad byl také samostatný kanál pro seniory, ČT3.

Pro mnoho rodičů bylo jistě náročné zvykat si na homeoffice a k tomu dohlížet na děti a pomáhat jim s výukou. Proto oceňuji i vznik vzdělávacího pořadu učíTelka nebo webového portálu EDU.

Správa státních hmotných rezerv

SSHR byla jedna ze státních institucí, kterým ze dne na den několikanásobně přibyla práce, a to z velké části za “předkrizových” podmínek (personálních apod.). Správa rezerv ale bude hrát klíčovou roli hlavně v přípravě na případnou druhou vlnu. Od vlády má totiž za úkol nakoupit zásoby pomůcek na dva měsíce pro celou ČR (psal jsem o tom zde). S předsedou Pavlem Švagrem mám dobré pracovní vztahy, řešil jsem s ním třeba podmínky veřejné zakázky na roušky. S Piráty také spolupředkládáme návrh, který nejen Správě rezerv usnadní centrální nakupování.

Záchranáři a zdravotníci

Neuvěřitelnou práci odváděli také všichni v první linii: lékařky, záchranáři, ale třeba také prodavači nebo lékárnice. Jako jeden příklad za všechny bych zmínil Veroniku Brožovou, záchranářku ze středních Čech. Ta musela čelit nechutným vyjádřením hejtmanky Jermanové poté, co upozornila na nedostatek pomůcek na svém stanovišti. Středočeský kraj dokonce podal trestní oznámení, které samozřejmě policie hned odložila. Záchranářka tyto útoky ustála s rovnou páteří, za což jí patří dík.

Chytrá karanténa

Ve velmi pozitivním světle se předvedly také české technologické firmy a technologičtí nadšenci. Ve spolupráci se státem se podařilo vyvinout aplikaci eRouška a spustit trasování pomocí tzv. chytré karantény. A to s ohledem na ochranu osobních údajů, což jsem důsledně kontroloval. Start projektu byl sice opožděn a provázely jej komplikace, i tak si ale spolupráce státu s inovativními firmami zaslouží pochvalu. Doufám, že státní správa těchto projektů přestane bát a že se podobné spolupráce dočkáme i v budoucnu.

Corovent

Dalším příkladem dobrovolnického úsilí je projekt Corovent, na kterém se mimojiné podílel Pirát z Prahy 11 Tomáš Kapler. Projekt se podařilo dokončit a certifikovat, což v oblasti medicínského vybavení není jednoduché. To je opravdu nevídaná věc. Bohužel ČVUT zabránil plné otevřenosti řešení, o které se původně mluvilo.

České roušky a 3D štíty

Kouzlo malých a středních firem je zejména v tom, že dokáží pružně reagovat na potřeby trhu. Zatímco v malé firmě stačí rozhodnutí šéfa, v korporátu je typicky potřeba zdlouhavý proces schvalování napříč organizační strukturou.

Naštěstí v Česku takových firem máme spoustu. Josefa Průšu, šéfa Prusa Research, jsem nominoval na státní vyznamenání. Sněmovna moji nominaci schválila, teď bude záležet na prezidentovi. Průša na svých 3D tiskárnách ve velkém rozjel výrobu štítů, které nabídl zdravotníkům v první linii. Zdrojový kód pro tisk štítů navíc zpřístupnil zdarma všem majitelům jeho tiskáren.

Další pozitivní příklad je zlínská firma SPUR, které se v půlce června podařilo spustit novou linku na výrobu respirátorů. Právě v souvislosti s touto firmou jsem komunikoval s šéfem Správy rezerv, protože tam byly nějaké problémy s požadavkem na certifikaci. Bohužel, získat plnou EU certifikaci trvá několik měsíců a firma SPUR se tak pravděpodobně nebude moci zúčastnit té velké zakázky. I tak jde ale o obdivuhodnou rychlost, s jakou byla celá linka zprovozněna.

Restaurace a hospody

V těžké situaci se ocitly také restaurace, kterým ze dne na den klesl odbyt v podstatě o 100%. I přesto mnozí našli kreativní způsoby, jak s krizí pomoci nebo jak v omezených podmínkách prodat alespoň něco. Příkladem může být Zdeněk Pohlreich, který rozvážel jídlo zdarma pražským záchranářům, nebo podobný projekt Nekašleme na vás.

Co dál?

O příchodu druhé vlny se mluví stále častěji, hlavně v souvislosti s nárůstem případů v některých zemích EU včetně Česka nebo v USA. Doufám, že nepřijde, ale pokud ano, musíme na ni být důsledně připraveni. I proto jsme ve sněmovně zadali vládě konkrétní úkoly i s termíny tak, abychom se už neopakovala situace plošné karantény. Zároveň jsme představili jasný plán Budoucnost řešíme teď, kde voláme mj. po navýšení testovacích kapacit a rozhodování na základě dat. Držím vládě palce, i když je to trochu jako fandit Baníku v zápase s Barcelonou. O společnost jako takovou ale strach nemám, protože v první vlně obstála.