Nahý premiér v kybernetickém trní

28. 12. 2018V pohádce Císařovy nové šaty se na základě vlastního pokrytectví odhalí císař. Nám se obdobně odhalil premiér. Premiér, který se trvale snaží působit svou aurou úspěšného podnikatele, má viditelně problém s řízením státu.

Národní úřad kybernetické a informační bezpečnosti (NÚKIB) vydal varování. Tento úřad je přímo podřízen premiérovi. Varování bylo v podstatě jednoduché:

“Výrobky čínských výrobců telekomunikačních technologii HUAWEI a ZTE představují vážné riziko.”

Jde o to, že v Číně jsou tyto firmy úzce napojeny na čínský stát, který se jejich prostřednictvím snaží uplatňovat své globální zájmy. Zároveň jsou tyto výrobky masově využívány v naší telekomunikační infrastruktuře (například u mobilních operátorů). Výrobky Huawei též používají někteří ústavní činitelé.

Jako obvykle premiér Andrej Babiš nebyl schopný zareagovat jednou a informovaně, ale dostali jsme spršku výroků. Ty hlavní by se daly shrnout následovně:

  1. Andrej Babiš vyhodí všechny telefony Huawei z úřadu vlády.
  2. NÚKIB to celé zkazil, protože nedodal právní analýzu (to samé jsem několikrát slyšel od poslanců z hnutí ANO).
  3. Andrej Babiš se schází s čínským velvyslancem a výsledek schůzky je nadmíru prazvláštní. Čiňané vydávají své stanovisko. Premiér toto stanovisko dementuje, avšak klíčová věta “stanovisko je NÚKIB, nikoliv vlády” v něm zůstává.

Reakce předsedy vlády byla jako vždy zbrklá a neuvážená. A to z těchto důvodů:

  • ad 1. O mobilní telefony jde až v poslední řadě.
  • ad 2. Pokud nás například Interpol varuje, že hrozí útok na pražské metro, tak nám také nedodává analýzu, co s tím máme dělat. Počítá se s elementární svéprávností. Máme být rádi za varování a máme se podle toho zařídit. Právní analýza navíc zabere daleko více času než předání varování, u které může rychlost hrát rozhodující roli.
  • ad 3. Můžeme to chápat jako pedantské slovíčkaření, ale v praxi se tím říká “nestojím za NÚKIB”. Též je ve stanovisku věta: “Vytvářet příznivé podnikatelské prostředí pro firmy z Číny”, což je jen třešnička na dortu. Když pomineme fakt, že Babiš dlouhodobě vytváří nepřátelské prostředí pro české podnikatele a jejich firmy, je snaha podbízet se Číně v současné situaci domácí i zahraniční politiky poněkud nerozvážná.

Ještě je třeba zdůraznit, že to vše se děje v době, kdy prezident Miloš Zeman prohlásil o příslušnících tajné služby BIS, že jsou to čučkaři.

Andrej Babiš jedná impulzivně a jasně ukazuje, že nejdříve koná a až pak se ptá. To je dost špatná vlastnost pro člověk, který se už rok snaží být premiérem a řídit stát. Stát je velmi složitý celek s velmi specializovanými institucemi. Nestačí mít silácké řeči, nestačí si vzít úvěr v bance, nestačí být tvrdý na svou konkurenci i své partnery, jako to Andrej Babiš dělal v byznyse.

Vzhledem k tomu, že premiér stále trvá na vypracování právní analýzy, velmi pochybuji, že pochopil rozsah a závažnost problému. Je zcela jasné, že případná právní analýza od NÚKIB nic nezmění. V této oblasti je viditelně třeba učinit dlouhodobé koncepční kroky na úrovni EU a NATO.

A co s tím popisuji v článku Otevřený hardware jako součást kybernetické bezpečnosti.