Ceny Velkého bratra opět připomněly důležitost ochrany soukromí

26. 03. 2022Zúčastnil jsem se sedmnáctého ročníku Cen Velkého bratra, jejichž vyhlášení se pravidelně účastním. Předání těchto anticen v oblasti porušování ochrany soukromí vyhlašuje nevládní organizace Iuridicum Remedium ve spolupráci s odborníky na digitální práva a ochranu osobních údajů a dat.

Předání se 24. března zúčastnily také další osobnosti z řad právníků, bezpečnostních expertů nebo politiků. Za Piráty byla na akci přítomna kromě mnoha dalších i senátorka Adéla Šípová.

Anticeny se předávají v několika kategoriích, které mají upozornit na problematiku narušování soukromí ze strany státních úřadů nebo soukromých společností. Letos tak došlo na “ocenění” například společnosti Rohlík.cz za sledování výkonu kurýrů, kdy je poloha sledována pomocí gyroskopů a GPS, kontrolována je i teplota v autě a neustále je sledováno zákaznické hodnocení. Nebo polské vlády za zneužívání špionážního systému Pegasus proti politické opozici.

Upozorňovat na pochybení při uplatňování práva na soukromí v západní společnosti je nesmírně důležité. Stává se to ještě podstatnějším dnes ve vyhrocené atmosféře válečného konfliktu na Ukrajině. Nesmíme dopustit, aby v následujících měsících a letech docházelo k pošlapávání lidských práv, ke kterým právo na soukromí neodmyslitelně patří.

V boji proti dezinformacím a všudypřítomným lžím šířeným autoritářskými režimy proto nesmíme zapomínat na to, za co vlastně bojujeme. Za naše práva a svobody, které nám autoritáři chtějí sebrat. Nesmíme jim to ulehčit tím, že se budeme chovat jako oni.