Volby jsou tu! Pojďme vrátit ČR její budoucnost

07. 10. 2021Jsou to již čtyři roky od doby, kdy jsem byl zvolen poslancem. Jedná se o nesmírně cennou životní zkušenost, stejně jako tři roky, které jsem předtím strávil v komunální politice největší české samosprávy. Letos se o vaši přízeň ucházím znovu na společné kandidátní listině Pirátů a Starostů.

Jsem přesvědčen o tom, že Piráti v uplynulém volebním období působili velmi konzistentně a celé čtyři roky jsme intenzivně pracovali na plnění našeho programu. Já osobně jsem nejvíce hrdý na tyto úspěchy:

1) Digitalizační zákony

Podařilo se schválit pětici digitalizačních zákonů: zákon o právu na digitální služby + DEPO, digitální technické mapy, bankovní identity a zákon o elektronizaci zdravotnictví. To vše znamená ohromný legislativní skok v digitalizaci. Na příští vládě bude tyto principy a vize převést ze zákonů do praxe.

2) Digitalizace prakticky

Z parlamentní opozice neřídíme veřejné zakázky ani provoz. Ale přesto se díky nám podařilo dosáhnout spousty dílčích úspěchů na cestě k lepší digitalizaci veřejných služeb. Povedlo se například:

3) Lidská práva

Hned z počátku jsem začal boj za ochranu soukromí při implementaci evropského nařízení GDPR. V tomto boji jsem pokračoval i v druhé polovině volebního období, kdy jsme velmi intenzivně diskutovali s vojenskou rozvědkou o zákoně, který jim umožňuje monitorovat internet. I přes velké zlepšení v jeho finální podobě, kterého jsme dosáhli tvrdými vyjednáváními, jsme se principiálně nemohli se zákonem ztotožnit a hlasovali jsme proti jeho přijetí právě s ohledem na ochranu soukromí občanů.

V neposlední řadě se podařilo prosadit svobodu volby formy ženského příjmení - přechylování. Tedy každá žena si nyní může zvolit, zda chce mít u příjmení koncovku -ová.

4) Hlídání zakázek: Czechiana

Ani ve Sněmovně jsme nepolevili v hlídání podezřelých veřejných zakázek. Pokud veřejná správa nebude dobrým hospodářem, tak v ní veřejnost nebude mít nikdy důvěru. Samozřejmě jsme kritizovali předražený eshop na dálniční známky. Avšak opravdu úspěšní jsme byli u zakázky na naprosto zbytečný portál Czechiana, která byla na základě mé kritky zrušena, a tím se ušetřilo 450 milionů Kč z veřejných peněz.

Ve výčtu aktivit mých kolegů nebo mě samotného by se dalo pokračovat. Bližší podrobnosti i s dalšími odkazy naleznete dále na:

Závěr

Myslím si, že na první volební období navíc v opoziční roli je to velmi slušný výkon. Proto se nestydím požádat vás opět o vaši podporu. My, Piráti a Starostové, věříme, že se do politiky může navrátit slušnost a můžeme společně hledat způsoby, jak učinit naši zemi lepším místem pro život. Společnými silami jí ještě můžeme vrátit její budoucnost.