Informace k epidemii Covid-19

14. 03. 2020Epidemie, které zasáhla Evropu, je opravdu nová situace. Pojďme si shrnout to nejpodstatnější. Samozřejmě informace čerpejte především z oficiálního webu a oficiálních vyjádření.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví k epidemii koronavirus.mzcr.cz. Další informace také naleznete na neoficiálním webu okoronaviru.cz.

Situaci je třeba nepodceňovat. Prosím:

  • respektujte pokyny
  • žádnou paniku
  • žádné přehnané nákupy
  • dobrou hygienu, hlavně mytí rukou (stačí normální mýdlo, nepotřebujete desinfekční gel)
  • nepodnikat zbytečné cesty mezi lidi

Proč dodržovat opatření

Musíme si uvědomit, že obdobnou situaci nikdo z nás nezažil. Ano, budou ohromné ekonomické ztráty, ale když budeme odpovědní, tak zabráníme zbytečným ztrátám na lidských životech.

Nejde o vás jako jednotlivce. Pro zdravého člověka riziko není velké. Velké riziko je, že nakazíte jiné. Pro seniory a lidi se slabší imunitou je tato nemoc extrémně nebezpečná. V Itálii lékaři již stojí před volbou koho budou léčit. Ve vážných případech nemohou léčit všechny.

Průběh epidemie

Karantení opatření nezabrání šíření nemoci, ale rozloží nemoc v čase. Čili náš zdravotní systém zvládne léčit všechny vážné případy. Bez karantény a opatrnosti by se nemoc rozšířila třeba za 2 týdny a měli bychom hrozně moc pacientů s vážným průběhem najednou. Tak vážným, že by potřebovali plicní ventilaci. Těch máme v celé ČR dva tisíce. Normálně to stačí. Díky karanténě to snad bude stačit i teď.

Piráti

Piráti pracují, hlídají vládu a snaží se pomáhat:

  1. Snažíme se získávat relevantní informace a předáváme je dál, např. našim zastupitelům. Též předáváme zpětnou vazbu Vládě. Potvrzovat a správně vyhodnocovat informace není lehké. Náš resortní tým pro zdravotnictví pracuje naplno.
  2. Tomáš Martínek vyzval Českou bankovní asociaci, aby odložila splátky hypoték. Ta ho vyslyšela!
  3. Piráti v Kutné hoře nabízí pomoc seniorům. Nakoupí jim léky, potraviny i drogerii. Díky Kláře Kocmanové!
  4. Poradili jsme jak si vyřídit ošetřovné (finanční náhradu pro zaměstnance, pokud se staráte o děti).
  5. Zdeněk Hřib, primátor Prahy, samozřejmě zavedl celou řadu opatření. Byla třeba zřízena linka pro seniory, kteří potřebují nakoupit či obstarat léky. Dobrovolníci nebo kurýři jim je obstarají a donesou až před dům. Číslo linky je 800 160 166.
  6. Piráti v Trutnově začali šít roušky ve velkém. Prioritně to půjde do Domova pro seniory, Pečovatelské služby Trutnov, Charity a dále dle aktuální situace.

Pomáhají všichni

  1. Výrobce 3D tiskáren Josef Průša začal vyrábět v rámci stávajících kapacit vlastní dezinfekční gel na ruce.
  2. Stejný Josef Průša a také Rohlik.cz sponzorují bikesharing Rekola. Ten je do do 27. 3. zdarma.
  3. O2 CZ spustilo pro zákazníky neomezená data.
  4. Desítky IT firem se pod hlavičkou “Data proti Covid” spojily ve skupině Covid19cz a nabízí pomoc Bezpečnostní radě státu pro zásadně důležitou a nezbytnou práci s daty, jejich analýzou a následně službami pro lidi.
  5. Část zákazníků v rámci podpory divadel a dalších kulturních organizací nepožaduje vrátit zaplacené vstupné.

Jsme v tom spolu

Děkuji všem, kteří pomáhají. Stejně tak děkuji všem, kteří respektují pokyny a chovají se ohleduplně. Musíme to zvládnout společně. Na závěr pár rád, co dělat během koronavirové epidemie:

Co dělat během epidemie

Sněmovna

Sněmovna teď nejedná. Některé výbory zasedají, shází se gremium. V úterý 17. 2. se rozhodne co dál. Nicméně pokud by se stav nouze měl prodloužit nad 30 dní, tak by to muselo odhlasovat plénum sněmovny. Jsme připraveni.

Samozřejmě stále pracujeme. I v této vážné situaci kontrolojeme kroky Vlády. Zatím to stále vypadá, že v pondělí na Vládě budou velmi kontroverzní návrhy zákonů nesouvisejících s pandemii. Hlava mi to nebere. Situace je vážná, nesmírně vyčerpávající a nejméně polovina Vlády má opravdu hodně práce. Uvidíme v pondělí, osobně doufám, že tyhle body vyřadí a zaměří se na reálné problémy. Zvláště pak na problém extrémního nedostatku ochranných pomůcek u lékařů.

Mimochodem opoziční poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) se na připravenost České Republiky zeptal již na schůzi sněmovny 28. 1.:

Jaké lůžkové kapacity má Česká republika připravena pro případ většího počtu pacientů s podezřením na infekci koronavirem? Máme nachystaný dostatečný počet zdravotních pomůcek, ochranné oděvy, dezinfekce, masky atd.? Máme dostatek personálu, který je připraven na možné nenadálé situace? Jaký bude postup v případě rozšíření viru do okolních zemí? A jaký postup bude v případě rozšíření České republiky? Spolupracujeme na těchto otázkách se sousedními zeměmi, například s Francií, která už nějaká opatření proti koronaviru přijala? Jak budeme vychytávat rizikové cestující a návštěvníky? Domnívám se, že tam je nutný aktivní přístup…

Odpověď ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO 2011):

Nemyslím si, že je něco, co bychom zanedbali, nebo že bychom nebyli na něco připraveni. Teď se zdá, že velké mediální téma jsou roušky. Samozřejmě, mediální panika způsobila, že se lidé snaží chránit, byť reálně ty roušky příliš nechrání, to asi jako lékaři velmi dobře víte, jsou spíše dobré jako protekce právě pro ty, kteří jsou třeba nachlazeni nebo mají chřipku, aby nenakazili ostatní. V takovém případě je to dobré, ale aby to chránilo lidi, kteří jsou zdraví, tak to nechrání, to by skutečně musely být roušky s respirátory, což samozřejmě možné je, ale v tuto chvíli to vůbec není nutné, není to namístě.

Na druhou stranu, prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek, že se připravuje další dodávka 25 tisíc roušek, a jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou. Možná byl jeden den výpadku, kdy byl nějaký run na lékárny v některých částech, ale jinak by s rouškami žádný zásadní problém být neměl.

Opravdu smutné je, že Vláda zatím nevyřadila z programu zasedání v pondělí 16. 3. velmi kontrovorzní body, které nesouvisí s epidemii. Například:

  • šmírovací novelu zákona o Vojenském zpravodajství
  • zákon o evidenci konečných vlastniků z které jsou vyňaty svěřenecké fondy, čili i Agrofert