Zpráva o transparentnosti duben 2019 - červen 2019

19. 07. 2019Souhrnný report mé činnosti v období duben až červen 2019. Nejčerstvější informace o mých aktivitách naleznete na mých profilech na sociálních sítích a zde na blogu v sekci Otevřenost.

Duben 2019

Internet ve státní správě a samosprávě

Od 31. 3. do 2. 4. jsem byl na konferenci ISSS, kde jsem se zástupci samospráv diskutoval o našem Akčním plánu a vysvětloval přínosy využívání otevřených technologií.

Pochybení resortů při zveřejňování smluv

Jednotlivá ministerstva nedostatečně využívají registr smluv a publikují v něm nekompletní smlouvy. Tím je znesnadněna analýza zveřejněných smluv, čímž v podstatě dochází k porušení zákona. Rozhodl jsem proto na základě této praxe příslušné ministry interpelovat.

Elektronický podpis konečně i ve Sněmovně

Ve spolupráci s kancléřem Poslanecké sněmovny piráti iniciovali projekt elektronického podepisování. Podvýbor jehož jsem předsedou jako první elektronický podpis oficiálně použil.

Problematika vypínání webů

Na schůzce se zástupci ministerstev vnitra a spravedlnosti jsme řešili problematiku vypínání webů (takzvanou “kauzu Wedos”) v souvislosti s paragrafem 7b trestního řádu a obecným postavením dat jako důkazního materiálu.

Youth Speak Up! a digitalizace

Zapojil jsem se do aktivit hnutí Youth Speak Up! v oblasti digitalizace. Sešli jsme se v pracovní skupině, poradili se a domluvili na další spolupráci.

Shrnutí pirátské činnosti v oblasti digitalizace

Napsal jsem rekapitulaci nejdůležitějších činností, které Piráti od zvolení do Poslanecké sněmovny prováděli v oblasti digitalizace a e-Governmentu. Shrnutí naleznete na mém blogu.

Výběrové řízení na specialistu e-Governmentu

Podílel jsem se na přípravě a vyhodnocení výběrového řízení na nového pirátského specialistu pro e-Govnerment, kterým se stala Bára Soukupová.

Konference Kyberbezpečnost, víc než zákon

Dne 16. dubna proběhla konference pořádaná magazínem Egovernment, kterou jsem zaštiťoval a společně s Ivanem Bartošem zahajoval.

Zpráva NKÚ potvrdila plýtvání veřejnými prostředky

Závěrečná zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce 18/07 potvrdila má slova o nehospodárném utrácení Ministerstva financí.

Konference eIDENTITA

Další konference magazínu Egovernment, kterou jsem zaštiťoval a zahajoval, se konala 24. dubna.

Akční plán na Podvýboru pro e-Government

Pirátský Akční plán jsem představil na jednání Podvýboru pro e-Government. Plán byl veskrze pozitivně přijat ostatními členy podvýboru.

Neutrální stanovisko vlády k Firmě za 1 den

Vláda přijala neutrální stanoviska k návrhu Pirátů a dalších stran na zjednodušení podnikání. Můj komentář k tématu v tiskové zprávě Pirátů.

Květen 2019

Účast na demonstracích za nezávislost justice

Zúčastnil jsem se demonstrací za nezávislost justice, abych jako občan této země dal najevo, že mi záleží na principech právního státu.

Účast na oslavě narozenin strany

Pirátská stran letos oslavila deset let od svého založení. Jako jeden za zakládajících členů strany jsem proto nemohl 12. května chybět na oslavě tohoto kulatého výročí.

Rozhovor a debata Klubu Evropa

Poskytl jsem rozsáhlý rozhovor na téma digitalizace veřejné správy v rámci programu Klubu Evropa. Vystoupil jsem také v debatě ke stejnému tématu. Záznam rozhovoru i debaty nalezneta na mém blogu.

Komentáře k českému e-Governmentu

Pro internetový magazín Svět chytře jsem začal psát komentáře o e-Governmentu a souvisejících tématech. V prvním článku jsem se zabýval nepochopením principů a smyslu e-Governmentu, ve druhém pak prázdnými sliby Andreje Babiše ve vztahu k digitalizaci.

Sněmovna

Ve Sněmovně byl nejzajímavější poslední květnový týden. Významným úspěchem bylo schválení zákona o právu na digitální služby (ST 447) v jeho prvním čtení. Další podstatná témata jako EET, exekuce nebo financování sociálních služeb však podobný úspěch nezaznamenala. O 30. A 31. sněmovní schůzi jsem podrobněji informoval na blogu.

Do práce na kole

Jako každý rok jsem se zúčastnil soutěže Do práce na kole, nakonec jsem najel 112,08 km. Myslím si, že je důležité ukazovat, že nízkoemisní mobilita má smysl.

Červen 2019

Seznam interpelací

Pro lepší přehlednost a dohledatelnost jsem začal na blogu zveřejňovat své interpelace, odkaz na jejich seznam naleznete na webu v sekci Otevřenost.

Opatření proti šmírování na internetu

Společně s kolegou Františkem Kopřivou jsme předali Ministerstvu obrany návrhy legislativních úprav k novele zákona o Vojenském zpravodajství, které by měly zabránit neoprávněnému sledování občanů.

Výjezdní zasedání v jižních Čechách

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj měl své výjezdní zasedání v jižních Čechách. Navštívili jsme České Budějovice, Vyšší Brod, Český Krumlov, Albrechtice nad Vltavou, Písek a nádrž Orlík.

Pirátské hackathony

Ve dnech 13. 6. a 27. 6. proběhly pirátské hackhatony. Oslovili jsme širší odbornou veřejnost, abychom získali posily do týmu, který připravuje například urad.pirati.cz. Setkání byla unikátní i v tom, že kromě programátorů přišli i právníci a lidé z veřejné správy. Vylepšili jsme urad.pirati.cz a začali jsme pracovat s https://docassemble.org/.

Setkání s Youth, Speak Up

Na dalším setkání v projektu Youth, Speak Up jsme řešili jak zajistit potvrzení o studiu elektronicky bez prodlev. Ministerstvo školství v tomto ohledu zatím moc nápomocné nebylo. Snad pomůžou budoucí osobní jednání s ministrem.

Zasedání republikového výboru Pirátů

Ve dnech 15. - 17. 6. jsem se vypravil do Mariánských lázní, kde zasedal Republikový výbor Pirátů, kde se mimo jiné probíralo zhodnocení kampaně do Evropského parlamentu.

Digitální technická mapa ČR

Jako jeden z předkladatelů návrhu jsem představil návrh na zavedení digitální technické mapy pro území celé republiky. Tato mapa by byla užitečným digitálním nástrojem, který by usnadňoval územní plánování, stavební řízení a další činnosti.

Informační systémy MPSV

Vyjádřil jsem se k problematické situaci, ve které jsou informační systémy na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Účast na demonstraci na Letné

Protivládní demonstrace pokračovaly i v červnu, proto jsem se zúčastnil i té 23. 6. na Letné. O významu probíhajících demonstrací jsem se rozepsal na blogu.

Rezignace z vedení Otevřených měst

Na členské schůzi spolku Otevřená města jsem rezignoval na funkci předsedy výboru. Učinil jsem tak v souladu se svým přesvědčením, že politik by neměl zbytečně kumulovat různé výkonné funkce.

Sněmovna

Ve Sněmovně se 18. 6. podařilo definitivně schválit finální znění novely zákona o registru smluv, která byla vrácena ze Senátu. Jako sněmovní zpravodaj této novely mám velkou radost, protože zákon umožní lepší kontrolu vynakládání veřejných prostředků a pomůže tak v boji proti korupci.

Při hlasování o vyslovení nedůvěry vládě jsem 26. 6. pochopitelně hlasoval hlasoval proti dalšímu pokračování Babišovy vlády.

«« Předchozí report (leden 2019 - březen 2019) Další report (červenec 2019 - září 2019) »»