Pět důvodů proč volit Piráty do Evropského parlamentu

24. 05. 2019Dnes tu opět máme svátek demokracie - volby. Prosím, jděte k volbám i vy. Já budu volit Piráty. Proč?

Program

Našich 20 priorit pro Evropský parlament je stručných a jasně říkají, co chceme dělat. Nemám rád všeobsáhlé texty, které čtenáři neprozradí ty skutečné cíle a záměry. Ve sněmovně z našich předvolebních priorit máme úkoly na stranickém redmine a makáme na nich. Plnění našich úkolů si tak kdokoliv může zkontrolovat online. To není náhoda, to je o přístupu k věci.

Společný evropský program je již o poznání podrobnější. A pozor! Podepsalo ho celkem 13 pirátských stran napříč Evropou. Evropa je o spolupráci.

Kandidáti

Můžete mít sebelepší program, ale pokud ho neplníte, tak je to k ničemu. Tohle je podle mě jeden z největších problémů české politiky. Důvěryhodnost kandidátů je mizivá a následně jsou z toho všichni zklamaní. Ale první pětka Pirátů je skvělá!

Marcel Kolaja

Marcela znám dlouho. Několik let jsme spolu v Otevřených městech. Je to jeden z největších bojovníků za svobodný software. Někdo takový je v Evropském parlamentu určitě třeba. Bez toho se EU nikam nepohne.

Markéta Gregorová

Markéta má srdce na správném místě. Je opravdovým ztělesněním Pirátů - mladá, energická, trochu rebel. Zkrátka člověk, kterého chcete mít ve svém týmu.

Mikuláš Peksa

Mikuláš má široký rozhled a analytické myšlení. Má už zkušenosti z českého parlamentu, takže se v Evropě jen tak neztratí. Umí si určit politické priority a vyjednávat o nich. A zároveň víte, že se po zvolení neotočí k programu zády.

Lukáš Blažej

Talentovaný třiadvacetiletý bojovník za spravedlnost z Ústí. Věnuje se právu na životní prostředí, ale jeho život je mnohem zajímavější. Sám se setkal s bezprávím, když mu policie neprávem zabavila počítač a doteď se soudí o škodu. Jsou to již roky. Takový člověk se jistě bude bít za občany, protože už se sám s šikanou setkal.

Jana Koláříková

Má velkou mezinárodní zkušenost, například s budováním školství v Malawi. Ale to není vše. Jana Pirátům pomáhá hledat nové lidi a jde jí to! Umí pomoci skoro každému týmu a má skvělé organizační schopnosti.

Prvních pět kandidátů znám osobně. Marcela již skoro 10 let. Mohl bych o nich samozřejmě vyprávět více, ale pokusil jsem se zaměřit na to podstatné pro EU. Připomínám, že ve volbách můžete dát až dva kroužky svým preferovaným kandidátům. Já už preferoval v primárkách, čili je dám jen v rámci první pětky.

Elán a bezpředsudečnost

Nekandidujeme s již hotovými vazbami. Nebudeme vstupovat do frakce jenom proto, že to dělali “naši dědečkové”, nebudeme se k někomu vtírat, protože nám kdysi v něčem pomohl. Máme čistý stůl a opravdu se můžeme řídit svým svědomím. Rozhodování o frakci popsala Markéta.

Pozitivní kampaň

Naše kampaň opět byla pozitivní. Nemáme potřebu si platit armády trolů, manipulovat s články v mediích či tupě útočit na oponenty. My vyznáváme věcnou argumentaci, ukázku výsledků práce. Nerozdáváme koblihy, ale noviny nabité informacemi.

Šance porazit Babiše

Pokud přijde dost našich voličů, tak je šance, že v těchto volbách Piráti porazí hnutí ANO. Pro Andreje Babiše by to jistě bylo velmi poučné. Třeba by pak pochopil, že se k České republice nemůže chovat bezohledně a autoritářsky, jako by patřila do jeho svěřenského fondu.